Instituut
Inklusief is een opleidingsinstituut vanuit de behoefte naar een plek met heldere kaders om samen te kunnen leren. Hoe kunnen we de wetten van Systemisch Werken zo toepassen dat we het gedoe van alledag transformeren naar kracht, creativiteit en ruimte? Hoe kunnen we de weg van overleven naar leven gaan, zodat ik ‘ja’ ga zeggen tegen wie ik ben, waar ik ben, met wie ik ben en wat ik doe? Wij bieden die plek en kaders waarbinnen we met elkaar leren, ontmoeten en zijn. Zowel in het werk als privé.
Wij bestaan als familie-bedrijf al ruim 10 jaar. Wij, Yvette Witsiers en Inge Witsiers werken samen, ieder vanuit onze eigen achtergrond als mens, als professional en in onze relatie tot elkaar als zus – zus. Relatie-technisch is dat een uitdagende opgave en daarmee is het tevens onze kracht. Wat wij overdragen aan anderen is door onszelf zowel vanuit persoonlijk als zakelijk perspectief doorleefd en beleefd. Onze principes zijn geen lege woorden als ‘je moet gewoon jezelf zijn!’. Ze bieden een leidraad met concrete handvaten voor ons eigen handelen. In onze relaties, in ons gezin, met onze klanten en als bedrijf. Wij leren iedere dag meer leven en werken volgens deze principes. Je bent welkom om te ervaren wat het jou kan opleveren.
Kracht
Onze kracht is niet dat wij alle antwoorden kennen, ook al putten wij inmiddels uit een rijke bron van ervaringen. Wij zijn in staat de kaders te scheppen die nodig zijn om steeds opnieuw en in de ontmoeting te zoeken naar passende antwoorden op gestelde vragen. Het is geen trucje, het is een oprecht proces dat wij keer op keer met onze klanten doorlopen. Alleen door zelf lerend aanwezig te zijn in de ontmoeting met de klant en de leervraag, kunnen wij er echt voor onze klanten zijn. Soms serieus, soms met humor en altijd vanuit het hart werken we met dat wat werkelijk speelt. Wij geloven dat het dient om de hete brei op tafel te zetten.
In elke opleiding, elke begeleiding staat de vraag van de persoon, het team of de organisatie centraal. Niet wij, maar jij bepaalt wat je wilt leren. Jij bepaalt het tempo en je grenzen. Met respect voor je eigen achtergrond als mens en als professional leer je over de weg die je kunt gaan én je leert de weg daadwerkelijk te bewandelen. Wat blijkt? Zelf doen we dat met vallen en opstaan… Oefening baart Kunst!
Bron
Wij zijn geïnspireerd door vele bestaande theorieën en praktijken. Op de pijlers van Systemisch Werken, Lichaamswerk en Energetisch Werk bouwen wij op onze eigen wijze voort en ontwikkelen wij onze eigen wijsheid. Concreet en verbonden met de dagelijkse realiteit.
Als iedereen op zijn plek staat, is er plek voor iedereen!
Inklusief Huisregels
1. Regel van Vertrouwelijkheid
Alle informatie die door klanten en/of deelnemers wordt verstrekt is vertrouwelijk voor het instituut, haar medewerkers en de begeleiders. De verhalen, inbreng en ervaringen van andere deelnemers, mede-cursusten, collega’s en opleiders mogen niet met naam en toenaam worden naverteld buiten de ruimte waar de bijeenkomst, opleiding, cursus of begeleiding plaatsvindt. Ook al ben je enthousiast of is de verleiding groot: Niet doen! Wat je wel met anderen kunt delen is je eigen ervaring en beleving, wat je zelf hebt geleerd, wat jou persoonlijk heeft geraakt, wat je voor jezelf hebt meegenomen. Voel je vrij om dat wel te doen!
2. Regel van Verantwoordelijkheid
Je bent verantwoordelijk voor jeZelf, voor wat jij nodig hebt, voor je vragen, voor je grenzen, voor je inbreng en je eigen handelen. Zowel voor, tijdens als na de bijeenkomst kun je de begeleiders zo nodig benaderen. Zorg goed voor jezelf.
3. Regel van Verbinding
In verbinding zijn met de ander of het andere maakt dat iedere deelnemer met zijn aandacht zoveel mogelijk in zijn eigen ruimte blijft, dat de gezamenlijke draagkracht groot is en dat er werkelijke ontmoeting plaatsvindt. In verbinding zijn creëert veiligheid. In verbinding zijn kan door steeds op zoek te gaan naar je ‘ik-verhaal’: Waar herken ik dit van? Wat doet het in mijn eigen lijf en met mijn ademhaling? Wat ervaar ik? In welk verhaal raakt het mij? Welke herinnering roept het bij mij op? Meestal herken ik het niet meteen en moet ik wat tijd nemen tot ik het weet. Soms zit ik eerst met mijn aandacht bij de ander en moeD ik mijn aandacht weer terug naar mijzelf brengen. Soms vertrek ik vanbinnen en moeD ik weer instappen.
3. Regel van Afscheidnemen
Na een bijeenkomst nemen we afscheid van elkaar. Afscheid nemen is een ritueel waarbij je beet kunt pakken wat voor jou relevant is en los kunt laten wat jij niet mee naar huis hoeft te nemen. Je neemt afscheid op een voor jou passende manieren, waarbij je de manier van de ander respecteert.